How To Put A Song in Blog | *new version

*i'll smash you!*

Hai.

Again, me :) lol. untuk kali ketiga aku post -.- see? bosan sangat. terasa nak buat tuto. yelah, dah lama orang tanya, just aku takde masa. sorry. jadi, aku nak tebus kesilapan aku. okay, tengok ni!

HOW TO PUT A SONG IN BLOG

first, buka ini punya mp3. nampak tak? http://mp3skull.com/

*klik untuk BIG kan*

second, pilih lagu yang korang suka dan nak sangat. dah buka? bagus *tepuk tangan*

third, klik PLAY dulu, takut lagu tu separuh ke. karang mengamuk tak tentu pasal. 

forth, klik EMBED. ada dekat tepi PLAY tu :3 toksah nak menipu aku kalau takde. lepas dah klik, korang akan nampak ada BENDA keluar dekat tepi tu. just copy je. ulang suara, COPY je terus. copy lah sampai habis :) before i forgot to tell you, yang korang copy bagai tu. benda tu adalah CODE. kenapa code? lek luuuuuu, sap kok lu :3 hahaha

fifth, buka tab baru. dan search ---> http://www.strangecube.com/audioplay/

*klik untuk BIG kan*

nampak dah? scroll dekat bawah. nanti korang jumpa benda alah ni. 
*klik untuk BIG kan*

aku ada taruk nombor2 tu, so korang kena ikut turutan: 

1. paste kan CODE korang tadi.
2. tick kan. (play stops/pauses bla bla tu tak payah tick kan, semak je tu)
3. taruk lah berapa kali nak repeat lagu korang dalam blog.
4. tick kan yang aku petakkan.
5. pilih tu, nampak cantik dan comel macam aku. kbye.
6. klik GENERATE CODE.
7. ada keluar code banyak banyak tu, COPY je terus.

dah siap? tahniah! eh, belum lagi :3 ada lagi. tu lah degil sangat nak taruk lagu dalam blog, ini habuan. banyak kerja -.- tapi takpe, korang nak. aku kena tolong :)

so now, buka blog korang. means, LAYOUT korang. 

klik ADD A GADGET > HTML/JAVA SCRIPT > SAVE > PREVIEW.

jangan lupa, klik PREVIEW dulu. karang tak jadi, siapa susah? aku juga -.- nanti kena bash dekat twitter/blog/facebook/yahoo/instagram/keek lah apelah, famous aku karang. aku dah famous, jangan cemburu pula :p

sekarang, semuanya dah siap~ yeayyyyy! dah siap! berjaya! aku ajar! fuhhhhh *hembus nafas*

so, adios.

p/s penat nak study. lek luuuuu, sap kok luuu. kbye.

3 comments:

Zulfah Athirah said...

saya dah dapat lagu yg sya nak tpi x sya x jumpa EMBED tu sblah PLAY .. yg ada cuma DOWNLOAD & DOWNLOAD RINGTONE :)

Saiyidatul Husna said...

sye punye dh jadi tpi,, x boleh main pon

Saiyidatul Husna said...

sye punye dh jadi, tpi tak boleh mainkan..