How To Use Blogskin

ASSALAMUALAIKUM & ANNYEONGHASEYO CHINGU(S) !

ok , hari ni aku rasa rajin pula nak post hari ni . ok , post aku ni mengenai BLOGSKIN . korang tahu kan , apa itu BLOGSKIN ? alah macam aku punya ni lah .. ada dekat bawah ni .

nampak dah ? nak tahu mana aku dapat ? korang Klik Sini . dah klik ? ok , korang cari lah dekat situ . semua ada , ada warna PINK , hijau , biru , coklat , hitam and etc . kalau aku senaraikan semua , mampus lah aku , doh =3='

ok , then korang klik lah gambar yang korang suka tu . tengok elok elok , then klik PREVIEW . jangan tengok sekali , ok kau nak ambil . banyak lagi lawa . ok , korang dah puas hati dengan pilihan korang ? after that , korang kena cari butang dekat bawah tu .


dekat tepi comment tu , ada tulis ' Blogger Main ' , right ? ok  ,korang klik situ tau . next , ada benda bertempek depan mata korang kan ? macam ni ~


dapat dah ? ok , wajib klik OK ! nanti ada keluar banyak banyak code . so , korang copy je benda tu . dah copy ? ok  , good :D korang dah buka blog korang belum ? belum ? ok , kena kasi kasut aku juga lepas ni . yang dah buka tu , teruskan kerja tu , ya .

Template > Edit Template HTML .



nampak tak , dalam kotak tu , ada banyak banyak code kan ? aku nak korang delete semua tu . aku nak korang ambil yang korang copy dekat NOTEPAD tadi , then paste dalam kotak kosong tu . ok , dah ? macam mana nak edit ? mesti peningkan ? so , kalau nak cari kod tu , korang kena klik benda alah ni -----> Ctrl  F * serentak *

dah tekan ? nanti dekat situ , korang ada jumpa Find , Next , Previous and etc .. dekat bawah tu kan ? ok , nak teruskan step .

Ctrl F * serentak * > cari kod FOLLOW > Paste BLOG ID .


nampak tak yang aku highlight kan benda kod dekat situ . ok , padam benda tu . then paste BLOGID korang . tak tahu dekat mana dekat BLOG ID ? cari dekat link tu . korang perasan tak ada kod dekat situ ?


nampak tak yang aku gariskan dengan warna biru tu ? kan ada angka digit , right ? so , kau copy and paste dekat BLOGID kau tu . dah paste dah ? ok , tepuk tangan untuk diri sendiri . korang tak nampak ke gambar gambar yang aku post tu ? ok , klik gambar tu untuk BESAR lah . dah ? nanti tak sakit lah mata korang nak tengok ^^

macam mana nak taruk gambar - gambar ? ok , tu kena tunggu post kedua . aku pun nak siapkan homework and nak tengok Star King . kalau tak tahu or tersilap buat ke or tak faham ..

korang boleh tinggalkan message korang dekat , Shoutbox aku .. atau korang tinngalkan komen korang dekat atas tu . tak tahu nak komen macam mana ? klik lah ATASHINCHI ^^ then , korang tinggalkan pesanan or soalan untuk di jawab :D ok lah , bye bye and ASSALAMUALAIKUM ^^

p/s tunggu part-2 aku pula , ya . ni belum tamat lagi . baru je permulaan .. nanti aku ajar macam mana nak taruk lagu , vid , gambar and etc .. and jangan lupa klik preview untuk hasil tangan korang sendiri . kalau puas hati , klik SAVE TEMPLATE :))

2 comments:

syarifah eva syafina.. said...

hey hey. just wanna ask :) i've tried like what you've said. tp kenape kluar

"Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure that all XML elements are closed properly.
XML error message: The content of elements must consist of well-formed character data or markup." -,-'

Mr.Kecik said...

Syarifah :
oh , kamu guna design kan ? cuba cari dekat bawah sekali tu . ada tulis apa benda tak .. convert to classic template kan ? klik je benda tu ..